torstaina, marraskuuta 17, 2005

Elämää napapiirin paremmalla? puolella

Ajattelin näin ajankuluksi alkaa rupattelemaan kotikuntani asioista näin kirjallisessa
muodossa.

Kittilähän on monelle ehkä tuntematon nimi, mutta kun mainitsen Levin niin jo vain tulee
paikalle joku koordinaatti, eli Levi kuuluu Kittilän kuntaan, kuten Aakenus ja Kumputunturikin, näin muutaman laen mainitakseni.

Kittilässä on n. 6000 asukasta, ja kun sesonki alkaa tulee turisteja liki 2-3 kertainen määrä, alkuasukkaisiin verrattuna.

Mikä meillä sitten mättää;
Turistit kansoittavat kaikki palvelut, ei vähiten terveyden huoltoa, ja usein se on se paikkakuntalainen joka jää näppejänsä nuolemaan.
Sesonkityöläiset ovat täällä tarpeen, mutta samalla saa paikallinen tapella heidän kanssaan asunnoista ja mm. päivähoitopaikoista.
Muutenkin kunnan kaavoituspolitiikka ja julkisuus mättää: levin tontteja mainostetaan oikein netissä, mutta muusta tarjonnasta ei saa tietoa vaikka kysyykin.. eli näemmä ei vakituisia asukkaita tänne tahdotakkaan.

Kittilä on tyypillinen ns. sukuhallintainen kunta ( kuten monet pienet ovat),ja jos et kuulu sukuun tai muuten ole jotain, niin kaikesta saa tapella, ja kuiten ei saa kuin pahan mielen.
Olisi jo odottanut tuon Levin kasvunmyötä kunnantalolle avarakatseisuutta, mutta ei. Toiset saa tehdä mitä haluaa, ja toisilta on jopa lakisääteisetkin kielletty.

Tervetuloa käymään kuiten ja vaikka asumaankin.. toivottavasti olet hyvillä hermoilla varustettu.

Kittilässä kun pakkasta oli aamusta -2, ja lunta aavistus maassa.