lauantaina, heinäkuuta 12, 2008

Mihin menet Lapeco??

Mitä seurasin tiedotustilaisuutta Kittilässä ja olen lukenut muualla kirjoitettuja mielipidekirjoituksia, jää jäljelle kysymys: Tiedättekö te mitä te olette tekemässä, Lapeco??Malli, jolla olette alkaneet toimia tulee suosimaan jätteen tuottamista, ei kierrättämistä. Raha on se , joka opettaa, ei tasamaksut kaikille. Onhan se oikeudenmukaista , että kulut jaetaan kaikille, mutta se myös passivoi ihmisiä , jos hyöty kierrättämisestä ei näy omassa kukkarossa.Onni ja autuus tuntuu olevan jäteasemalta lähtevä konttirekka, joita lähtee pari viikossa/ jäteasema, kohti Tornion Riuttajängän Jäkälää. Kumipyörillä kulkeva jäte tulee kalliiksi, varsinkin kun polttoaineen hinnat ovat nousussa.Tyhjennyskertoja pitää saada 4-8 vk:n välein , vaikka tyhjennettävää ei olisi. Muutenkin perustellaan, että on suunniteltava ajoreitit, ja että on hankala seurata kuinka monta kertaa astia on tyhjennetty.Hei haloo, oletteko kuulleet ammattinimikkeestä ajojärjestelijä ? Tämän laajuisella alueella toimivan yrityksen epäilisin tarvitsevan sellaisen. Samalla voisi ottaa käyttöön viivakoodiin pohjautuvan kuittausjärjestelmän, jonka avulla jokainen kuntayhtymän alueella oleva tyhjennettävä roska-astia tunnistettaisiin. Tulisi niin yritykselle mustaa valkoisella, kuin myös kuluttajalle . Ja tuohon tilattavaan tyhjennykseen.. sen voisi tilata tekstiviestillä vaikka siten että viesti on oltava edellisen viikon torstaina ajojärjestelijällä, joka sitten pe/ma laatisi loppuviikon ajolinjat. Ja kenellä kännykkää tai nettiä ei ole, voisi tilata sen lankapuhelimella.

Nyt Lapin Kansassa uutisoitiin mahdollista energiajakeen ajamista Kiirunaan.. Hyvä ajatus, kannatettava, mutta miten he onnistuvat sen toteuttamaan? Muutenkin paperiversiossa luvattiin kymmenen hyvää ja kaksitoista kaunista.. jopa sitä että kaikki kierrätettävä kierrätetään.. Ei niin puhuttu tiedotustilaisuudessa. Vedottiin vähäiseen määrään ja kannattamattomuuteen.

Eräänä päivänä katselin meidän tuottamaamme jätettä , jos kompostoitava jäte otetaan erilleen, valtaosa tuottamastamme jätteestä 90% on energiajätettä.

Nyt olisi tilaisuus kasvattaa lapset kierrättäjiksi, eli valistusta ja toimintaa päivähoitoon ja ala-asteelle, sieltä se varmasti juurtuu, ja esimerkki tarttuu myös vanhempiinkin.

Itse ole oppini saanut kotoa, ja kierrättäisin vielä enemmän jos vain Lapeco antaisi mahdollisuuden.

Tunnisteet: , , , , ,