Lapsen ja koululaisen oikeuksia
Niin maassa ei oikeutta saa ellei sitä itse vaadi. Se on taas tullut nähtyä. Viranhaltija saa luvallisesti pitää myös luottamusmiehet pimennossa siitä mitä oikeuksia mm. 1-2 lk:n oppilailla on. Jotta muutkin sen tietäsivät niin:
Jos kunnassa järjestetään koululaisille aamupäivä- ja iltapäivätoimintaa , ja lapsi/ koululainen on oikeutettu 32§ mukaiseen koulumatkaetuun, on hänelle tarjottava mahdolllisuus käyttää tätä etuutta. Eli jos koululainen pääsee esim. taksilla koulun jälkeen kotiin, niin hänellä tulee olla sama mahdollisuus myös iltapäivätoiminnan jälkeen. Vastaava myös aamulla.
Kunnan tulee etukäteen ilmoittaa aamu-ja iltapäivätoiminnan järjestämispaikoista, toiminnan alkamis- ja päättymisajankohdasta sekä siitä miten sen järjestämään tai hankkimaan aamupäivä-ja iltapäivätoimintaan haetaan.
Me olemme hakeneet lapselle oikeutta turvalliseen koulutiehen, ja tämän oikeuden on jo Rovaniemen hallinto-oikeus myöntänyt. Koululautakunta ja vs. sivistystoimenjohtaja vain haraavat vastaan. He veivät asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Mitä heidän ennakkopäätöksiään olen netin yli lukenut, niin silloin kun on selkeästi kyse koulumatkasta ja sen turvallisuudesta lähikouluun/ kunnan osoittamaan kouluun, lapsen etu voittaa. Jos on taas kyse vanhempien haluamaan toiseen kouluun ( ei siis lähikouluun) katsotaan että vastuu kuljetuksesta siirtyy vanhemmille ( ja tämän minä kyllä ihan hyväksyn itsekin, jos meillä näin olisi)
Lautakunnan taholta on esitetty meille mm. sitä että he maksavat korvauksen jos me saatamme lapsen tien yli pysäkille. Se nyt on vain mahdoton yhtälö toteuttaa. Me vanhemmat olemme töissä kun lapsemme tulisi tie ylittää. Kenen työnantaja suostuu siihen että työntekijä poistuu työpaikalta joka arkipäivä vain siksi että saattaisi lapsen tien yli? Jos kunta antaa ensimmäisenä myöntymyksen omissa paikoissaan , niin sitten sitä tieten voisi työnantajalta kysyä.
Ja jos on erimielisyys koululautakunnan kanssa lapsen koulumatkasta, sen turvallisuudesta yms, ja haluaa valittaa eteenpäin, tulee päätöksen mukana tulla valitusosoite ( siis kaikkien päätösten mukana) ja näissä asioissa on suoraan seuraava porras hallito-oikeus. Eli siitä ei tehdä oikaisuvaatimusta ao. lautakunnalle, eikä edes kunnanhallitukselle. Ja tämä olkoot nyt myös viranhaltioille tiedoksi. ( minäkin tämän prosessin aikana viisastun )
Jatketaanpa tätä rutinaa toisella kertaa..
Ai niin, tämän vuoden alusta on tullut voimaan ( tai sehän on ollut kokoajan voimassa, vain laistettu mielumminkin kuntatasolla) että lapsiperheillekin kunnan tulee tarjota samaa kotipalvelua kuin vanhuksillekin. Eli enää ei tarvitse tyytyä sanaan ei tässäkään asiassa.
Positiivista muuten on se että Kittilän seurakuntakin on aloittamassa perhetyötä.. heiltä siitä paremmin tietoa on saatavissa, jos on jollain tarvetta.
Tunnisteet: hallinto-oikeus, koululautakunta, koulumatka, kunta, turvallinen, valitus
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home