torstaina, lokakuuta 23, 2008

Muutosehdotuksia

Illalla tuli seurattua puolella korvalla vaalipanelia televisiosta, ja korvaan särähti joidenkin ajama ilmainen päivähoito. ( vai oliko se paino varhaiskasvatuksessa). Kyllä 3 lapsen kokemuksella se voi olla maksullinen, en minä sitä kiellä, mutta maksun laskentaperuste on täysin väärä. Perheen bruttotulot ovat laskun perusteena, ja mielelläni minä näkisinkin nettotulot laskun perusteena. Tiedän, että joku ajattelee että se on vaikea toteuttaa, mutta jos minun pitää toimittaa palkkatodistus tuloistani, ja kunta voi pyytää verottajalta minun veroprosenttini sähköisesti ( jos ei luota ilmoitukseeni) ja laskea hyvin itsekin sen nettosumman. Meidän perheen kohdalla vaikutus olisi n. 100-120e/kk ja se monessakin perheessä on todella iso raha, ja se usein jää paikalliseen kulutukseen.
Jos ko. säästö koetaan kuntataloudelle liian kalliiksi, voisi vastaava ns. oikaisun tehdä vaikka takautuvasti valtionverotuksessa. Veronmaksaja ilmoittaa maksamansa päivähoitomaksut, ja se jyvitetetään tulojen mukaan vähennyksen perusteeksi valtionveroituksessa.

Esimerkiksi; me maksamme korkeinta maksua päivähoidosta; 419,60e/kk. Jos vastaava otettaisiinkin nettotuloista niin maksaisimme 290,00e/kk. Tämä, jos mikä olisi kohtuullista tulonsiirtoa lapsiperheille. Mahdollistaahan lasten päivähoito vanhemmille suuremmat tulot, jotka kerryttävät sosiaaliturvaa ( ja eläkettä tietenkin) ja siten pitkässä juoksussa vähentää ( toivottavasti) mm. toimeentulo- ja asumistuen tarvetta.

Olisiko tässä ajattelemisen aihetta?

Tunnisteet: , , , ,